onsdag 22 november 2017

Författarbesök och skrivar-workshop

Idag har författaren Tova Näslund besökt alla i åk 6 här på Hagaskolan och haft en kreativ skrivarworkshop med eleverna. Besöket var ett samarbete med Sverok och en del av Fantastikens månad. Med sig fick eleverna olika metoder för att komma igång med skrivandet och hur det går att utveckla sin text. Bara genom att öva och skriva blir man bättre och bättre.

Skrivövning 1:
Första övningen gick ut på att flödesskriva. Hon satte klockan på 10 minuter, sen fick eleverna skriva om valfritt ämne. Inte tänkta på att det skulle vara rättstavat eller grammatiskt rätt. Utan bara skriva ner ord. Ingen skulle läsa, ingen skulle rätta. Ingen prestige bakom. Bara att skriva. Utan att sudda.

skrivar-workshop med Tova Näslund hos Hagaskolans åk 6

Lugnet la sig och bara pennornas rasslande mot papperet hördes. Tio minuter senare: "Nu kan ni skriva klart meningen som ni är på.."

Eleverna fick frågan hur det kändes, och ca hälften tyckte att det kändes bra. Fullt normalt, tyckte Tova. Vi är alla olika och vissa gillar att börja skriva på ett helt blankt papper. Andra behöver en start-punkt för att kunna komma igång. Men nu hade alla ett första utkast. Något som kan utvecklas.

Tova skrev ner några tänkvärda punkter på tavlan:
Vad ser ni?
Vad hör ni?
Vad luktar det?
Hur smakar det?
Frågor att ta med sig när utkastet utvecklas. Det första utkastet syns aldrig. Texten poleras sen i flera steg. Först författaren själv, sen förlaget, sen korrekturläsaren...

skrivar-workshop med Tova Näslund hos Hagaskolans åk 6


Skrivövning 2:
Nästa skrivövning fick eleverna välja att skriva om något som intresserade dem. Kanske höll de på med någon sport? Är man intresserad av något och kan mycket om just det så blir skrivandet också mer detaljerat.

Tio minuter senare: "Nu kan ni skriva klart meningen som ni är på.."
Nu var det flera som tycket det kändes lättare än första gången. Det är OK att allt inte är sant. Man får använda sin fantasi och fylla ut luckor.

Vad är då nästa steg efter att man skrivit sitt utkast? Jo att prova skriva samma text en gång till. Utan att titta på den första texten. Vid omskrivningen blir texten mer bearbetad eftersom idéerna blir utvecklade i hjärnan samtidigt som man skriver.

Tova gav exemplet "Han gick långsamt" kunde mer beskrivande bli "Han släpade fötterna efter sig och lämnade slasket av snön i dörren".

Skrivövning 3:
Nu fick eleverna välja en av de texter de skrivit tidigare och försöka göra den mer detaljrik. Titta på var det fanns utrymme att göra texterna mer beskrivande.

Efter tio minuter: "Nu kan ni skriva klart meningen som ni är på.."
Vid frågan hur det kändes svarade en elev: "I den förra skrev jag att jag vaknade och gick till skolan. Nu skrev jag mer om vad jag gjorde på morgonen. Och jag har inte hunnit till bussen än..."

Det är också lärorikt att få sin text uppläst av någon. Vill man ha feedback kan man be någon läsa ens utkast. Vad är bra? Vad kan förändras?

Eleverna fick också med sig några tips inför novellskrivande:
Håll er till 1 karaktär,
1 plats och
fokusera på 1 hinder/problem.

Ett trevligt besök med många bra tips på hur man kan tänka och skriva för att utveckla sina texter. Tusen tack Tova för att du kom hit till oss!

Tova och jag

/Birgitta



1 kommentar:

  1. Need a Debt Loan To Pay Off Bills?
    Take control of your debt today
    Available Now Business Expansion Loan Offer?
    Do you need a loan to pay off Bills?
    Do you need a loan?
    Do you need Personal Loan?
    Business Expansion Loan?
    Business Start-up, Education,
    Debt Consolidation Loan
    Hard Money Loans
    Loan for any thing ?
    We offer loan at low interest rate of 3%
    Loan with no credit check,
    Email us: financialserviceoffer876@gmail.com
    Call or add us on what's app +918929509036

    SvaraRadera