onsdag 15 mars 2017

Förberedelser inför författarbesök...

Mia från projektet "Brytiga böcker" var här igår och besökte klass 2A och 3A. Besöket var en förberedelse till författarbesöket och workshopen med Sara Olausson. Både Sara och Mia kommer måndag 20 mars och besöker igen dessa klasser.

Mia från projektet brytiga böcker läser Felicia av Sara Olausson

Mia började med att läsa "Felicia" för eleverna. För dig som inte läst boken handlar den om författarens möte med en människa som satt på gatan och bad om pengar. Om det första mötet och hur de sen blev vänner. En gripande och mycket fin historia.

När Mia läst boken ställde hon några frågor kring innehållet. Vem handlar boken om? Nu är Felicia i Sverige, varför försöker hon samla in pengar? Bilderna är fantasifulla, varför? Är det något ni inte förstår, något som var konstigt i boken?

Det blev mycket bra samtal kring innehållet och kring de konstnärliga bilderna. Sara har använt sig av färgerna svart, vitt och rött i bilderna, och blandat dessa till olika nyanser.

Sara har också jobbat en hel del med olika symboler i boken för att förmedla olika känslor. I början av boken finns en bild på Felicia där hon sitter och tigger och har "vuxit fast" i marken. Rötter letar sig ner i jorden från hennes rumpa. "Hon har fått rötter i rumpan för att hon suttit så länge" var en fundering som eleverna hade.

På ett annat ställe i boken, när Felicias pappa precis dött, syns mamman som gråter så mycket att det bildas en sjö där familjen försöker ta sig fram i en båt. Sjön är röd. Elevernas kommentarer var bland annat att "hon gråter så mycket att det blir en hel sjö av sorg" "De kanske kände sig så ledsna".

Efter att ha fått diskutera boken ett tag ställde Mia frågan:

Vad tycker ni man behöver för ett bra liv?

Svaren ritade hon upp på tavlan:

Mia från projektet brytiga böcker läser Felicia av Sara Olausson vad behöver en person för att få ett bra liv



Det första som kom fram i båda klasserna var pengar. Följt av många andra bra saker som mat, hus, värme, kärlek, familj, vatten... En fantastisk kommentar var: "Jag tror man behöver ett namn.." Så helt rätt och insiktsfullt!

Slutligen ställde Mia frågan:

Vad man kan göra för att en människa ska få det bättre? 

Här kom förslag från allt till att våga se personen och prata med den till att kommunen skulle erbjuda bostad med sänkta hyror.

På Mias frågor finns ju inga "rätta" svar, men många bra diskussioner blev det. Nu ser vi fram emot Saras besök och att få prova på att rita egna serier!

/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar